|070020048|0886151184|sales@ioncomputers.bg|b2b@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

Сглобявам първото PC с AM5 - Ryzen 7000 и DDR5

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Здравейте, хора  най-сетне ще имаме възможността да се докоснем за първи път до новото поколение процесори на AMD - това са Ryzen 7000-та серия, новият сокет AM5 и новото поколение памети DDR5. Тук при мен имам не един, не два, не три, а цели четрири - това са практически всичките процесори от 7000-та серия които AMD са пуснали до момента. Имаме флагмана - Ryzen 9 7950X, неговият малко по-малък брат, 7900Х, имаме Ryzen 7 7700X и Ryzen 5 7600X. 

 

 

 

 

Какво ще направим днес. Днес ще сглобим РС от висок клас, с първоначално с най-скъпия процесор Ryzen 9 7950X.

 

 

 

 

И така нека започнем. От представителите на AMD за България ни беше предоставен ревюърски кит на четирите процесора, плюс дънна платка от най-висока клас, плюс комплект оперативна памет. Ще видите след малко за какво става дума, но първо ънбоксинг на Ryzen 9 7950X. Кутията има магнитно капаче и се отваря по този интересен начин.

 

 

 

 

 Въпреки размера, тя не включва охладител, не се бъркайте. Ънбоксинг преживяването определено си го бива. И ето го.

 

 

 

 

 Новият чип, по 5 нанометрова транзисторна архитектура. Цели 16 физически и 32 логически ядра. В броя на ядрата няма промяна спрямо предишното поколение, но този процесор има базова тактова честота от 4,5Ghz и буустова честота от 5,7Ghz. Впечатление прави новият дизайн при който металната капачка на процесора е с тези характерни изрезки по четирите края което му придава по-интересен вид, но също е и място в което се задържа термо-паста и по-трудно се почиства. 

Обръщайки отдолу виждаме първият Land Grid Array  или накратко LGA в историята на Ryzen процесорите.

 

 

 

 

Това е и една от основните разлики между стария сокет AM4 и новия АМ5. Виждаме че има нещо като централна линия минаваща през средата на процесора. 

Дъното както казах е много специално. Това е GIGABYTE X670E AORUS Master. Едно дъно което струва на 1000лв и ще ни позволи да тестваме във възможно най-добра среда работата на четирите процесора.

 

 

 

 

Това е сигурно и най-тежкото дъно с което съм работил някога. То буквално е обковано в солидни парчета метал. Не само имаме масивни охлаждания на VRM-ите. Имаме една огромна плочка, почти с размерите на паве, за охлаждане на чипсета.

 

 

 

 

Имаме плочка с грамаден радиатор за охлаждане на, това което предполагам е основното MVMe SSD, и в добавка до тях имаме друга голяма плочка която покрива допълнителни три М.2 слота за още SSD-та. Четирите слота за оперативната памет са подсилени с метален обков, също както дванадесет пиновото захранване на дъното, захранването на процесора и слота за видео картата.
Отдолу, дъното има допълнителна покриваща плоскост, но изглежда тя е от пластмаса, не от метал. 

Нека започнем с първото ни инсталиране на процесор в АМ5 сокет.

 

 

 

 

То всъщност много наподобява инсталирането на Интелски процесор. Отваряме шината. Има няколко начина да ориентираме правилно процесора. Най-лесно виждаме това триъгълниче тук, и намираме съответния символ на един от ъглите на процесора.

 

 

 

 

 Може да се ориентираме и по надписа на самия процесор, който трябва да се чете като изправим дъното или по тези две несиметрично разположени вдлъбнатини, които трябва да съвпаднат със съответните издатини на сокета. Изобщо няма как да се сбърка. Поставям процесора и затварям шината.

 

 

 

 

Предпазното капаче се освобождава и сме готови. 

 

Идва ред и на нашия невероятен комплект от две по шестнадесет гигабайта DDR5 оперативна памет. При това не каква да е а такава с EXPO профил от 6000Mhz. Шест гигахерцови памети хора! За тези от вас които се чудят какъв е този EXPO профил, това е новията начин по който АМД наричат добре познатия XMP профил, но просто искат да се различават от Intel, които първи измислиха термина. 

 

 

 

 

Поставям плочките, тук няма нищо по-необичайно. След консултация с книжката на дъното знам със сигурност, че трябва да се поставят на слотове А2 и В2. Това също е обичайно. 

 

SSD-то което ще ползваме днес е на ADATA LEGEND 840 с обем 512GB.

 

 

 

 

 То е съвместимо с PCI Express от четвърто поколение и поддържа скорости на четене и запис от 5000 и 4500MB/S съответно.

 

 

 

 

 За да го монтирам премахваме този огромен радиатор, поставям SSD-то в слота и след това връщам радиатора обратно. 

 

И сега идваме до един от критичните моменти и въпроси от който всички се интересуват. Има ли обратна съвместимост, между охлажданията предназначени за АМ4 и АМ5 сокетите. Според АМД би трябвало да има. Отговорът обаче е може би. 

Както виждате и при новите сокети имате тези добре познати пластмасови крепежни елементи, които се ползват от охлажданията с  кукички.

 

 

 

 

Такова е водното охлаждане на моя компютър – Coolermaster Master Liquid. Ако охлаждането е от такъв тип, то вие няма да имате проблем да го инсталирате на новия сокет защото размера е същия. 

Ако обаче охладителя ви е от типа закрепящ се с четири болта, тогава съвместимостта зависи от едно нещо. Дали охлаждането ви ползва оригиналната задна пластина на АМД или своя собствена?

 

 

 

 

В първия случай всичко е наред, защото разположението на винтовете и при новия сокет е същото.  Някои охлаждания обаче използват собствени задни пластини и  в този случай няма да може да ги инсталирате на АМ5. Причината е че оригиналната пластина на АМД при новия сокет не е предназначена да се маха, защото за нея е завинтена шината държаща процесора с ето тези четири болта. 

 

 

 

 

За днешния билд аз разполагах с водното охлаждане на EVGA - closed loop cpu cooler 240. To e прозиведено преди появата на АМ5 сокетите. Вижте какво се съдържа в комплекта.

 

 

 

 

 Като крепежни елементи забелязваме тази задна пластинка. За щастие тя е предназначена само за интелски дъна. При АМД се използва оригиналната, което означава, че няма да имаме проблеми да монтираме охлаждането.

За да мога да инсталирам охлаждането монтирам ето тези интересно изглеждащи винтове.

 

 

 

 

Те играят ролята на спейсъри, тоест осигуряват отстоянието на охладителя от задната пластина за която се закрепя. За да си представите по-добре как точно ще протече инсталацията, след като дъното вече е в кутията, ето така се поставя прикрепящият ринг, заедно с охладителя и после се завива с  четири винта. 

 

 

 

 

Може би се досещате, на този етап на нашия билд е време да представим нашата кутия. Тя е  XPG Valore Air.

 

 

 

 

 По-подробно внимание ще и обърнем в следващият ни билд, това което е от значение в момента е че тази кутия е сравнително малка и в нея трябва да поберем някак си Extended ATX дъно, гигантска видео карта и водно охлаждане с радиатор. Така, че…сега почва забавната част. 

 

За щастие дъното се смести. Първи етап от мисията е изпълнен. 

 

 

 

 

За да мога дамонтирам радиатора на водното охлаждане както и видео картата се наложи първо да махна предния панел на кутията и трите предварително инсталирани  вентилатора.

 

 

 

 

 

 

Може да видите как е монтирано охлаждането.

Идва ред на нашата видео карта. Това е Radeon RX 6750XT.

 

 

 

 

 Както виждате тя е доста обемиста и това наложи премахване на предните вентилатори за да може все пак да се смести. 

 

Видео картата  не е от скромните и изисква два осем пинови захранващи кабела.

 

 

 

 

След като осигурих това се заех с връщане на два от предните вентилатори на техните първоначални позиции. Сега след като картата беше инсталирана можеше да се върне вентилатора.  Третият вентилатор най-горе нямаше как да се монтира заради радиатора, който беше изместен максимално вдясно, така че оставаме без него. 

 

 

 

 

Връщам предния панел и сме готови за тестов буут хора! 

 

 

 

 

Както може би сте чули, новата платформа може да изиска няколко рестарта при първоначален буут докато си намери най-добрите настройки на паметта.

 

 

 

 

Така че това е нормално. Всичко мина чудесно и нямам търпение да тествам нашата страхотна конфигурация, нещо което ще видим  следващата седмица.

 

 

 

 

Ако тази статия ви е харесала, посещавайте редовно блогът на Йон Компютърс, където редовно публикуваме хардуерни билдове, уроци и ревюта на хардуер и геймърска периферия. До следващия път!

 

В тази конфигурация:

Всичките процесори от Ryzen 7000 - ВИЖ ТУК

Дъно: Gigabyte X670E AORUS MASTER - ОЧАКВА СЕ

Видео карта: RADEON RX 6750XT - ВИЖ ТУК

RAM: G.Skill Trident Z5 Neo 2x16GB DDR5 6000Mhz - ВИЖ ТУК

Захранване: 750W XPG Pylon Bronze - ОЧАКВА СЕ

Кутия: XPG Valor Air - ОЧАКВА СЕ

Охлаждане: EVGA Closed Loop 240x120mm - ВИЖ ТУК

SSD: ADATA 512GB LEGEND 840 - ВИЖ ТУК

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Днес ще направим нещо, което отдавна не бяхме правили - бюджетно оптимизирано РС, където ще се опитам да направя конфигурация...
    Здравейте хора, днес ще ви покажа четири подхода за това, как може да озвучите вашия сетъп. И четирите продукта, които ще...
    Една доста разумна конфигурация като подбор на части и днес нямам търпение да споделя с вас как това РС се справи с игрите и б...
    Какво е по-особеното за днешния билд. Той е направен в партньорство с вносителите на ADATA и XPG и в него ще бъдат представени...
    Тук при мен вече от една седмица са четирите процесора, с които тази серия беше открита, двете Ryzen деветки - 7950Х, по-малки...
    Тук при мен имам не един, не два, не три, а цели четрири - това са практически всичките процесори от 7000-та серия които AMD с...

Отзиви и ревюта (298)