|070020048|0886151184|sales@ioncomputers.bg|b2b@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

Печки ли са новите Ryzen 7000 процесори?

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Здравейте, хора, днешната статия ще бъде изцяло посветена на новото поколение Ryzen процесори от 7000-та серия. Тук при мен вече от една седмица са четирите процесора, с които тази серия беше открита, двете Ryzen деветки - 7950Х, по-малкия му брат 7900Х, както и Ryzen 7 7700X и Ryzen 5 7600X.

 

 

 

 

Тази статия е много важна, защото за първи път ще можем да надникнем в детайли в това, как функционира това най-ново поколение процесори. През последната седмица прекарах много дни в тестване, така че да мога да ви поднеса максимално полезна информация и да отговоря на едни от най-задаваните въпроси във връзка с това поколение.

7000-та серия са голяма стъпка в технологично отношение освен, че адаптират новата 5 нанометрова Zen 4 архитектура, те също така са първите от новата АМ5 платформа и първите АМД процесори използващи само ДДР5 оперативна памет. Всичко това им дава голямо хардуерно преимущество, като само ще спомена, че и четирите процесора, преминават бариерата от 5 GHz. 

 

 

 

 

Един от най-обсъжданите въпроси и най-големите възражения спрямо последното поколение на АМД, са температурите и енергийната консумация. Мнозина твърдят, че се връщаме в ерата на “печките”, с процесори държащи по 95°С. Това е рязък контраст спрямо предишните поколения на Ryzen процесорите, които се гордееха с това, че работят на ниски температури, даже по-ниски от тези на конкурентите от Intel. От самата компания АМД твърдят, че 95°С е нормална работна температура на тези процесори и че няма от какво да се притесняваме, но мнозина експерти, хардуерни ентусиасти и геймъри остават скептични. Добрата новина е, че този проблем има лесно решение, което ще ви покажа малко по-късно във видеото. 

Първо нека припомним хардуера, който ще използваме за днешните тестове. Дъното е Gygabyte X670E Aorus Master.

 

 

 

 

Оперативната памет е две по 16 GB DDR5 памет работеща на 6000Mhz на G.Skill - серията Trident Z5. 

 

 

 

 

Този хардуер от най-висок клас ще създаде най-добрите условия, за да могат процесорите да се представят в пълните си възможности. За охлаждането ще се погрижи EVGA Closed Loop 240 охладителя. 

 

 

 


Започвам с чистите резултати за Multi-core и Single-core представянето на четирите процесора. А те са феноменални. Флагманът Ryzen 9 7950X, който има шестнадесет физически ядра,  достигна до нечуваните над 38 000 точки на Multi-core теста на Cinebench R23.

 

 

 

 

 Най-високият резултат получен на студен процесор, тоест при току що пуснат компютър беше 38 537 точки. Средно в повечето случай резултатите се крепяха около 38 400 - 38 300 точки. За да дадем перспектива на този резултат миналата година, когато тествах флагмана от петото поколение Ryzen 9 5950X получих резултати около 26 600 точки. Това по мои изчисления е около 40% разлика в резултата между двете поколения.  

На Single-core теста процесорът прехвърли границата от 2000 точки, заковавайки на 2030-2025 точки. Отново за сравнение –  5950X имаше резултат от около 1600 точки. Това са 27% разлика. 

По-малкия брат Ryzen 7900X, който има с четири физически ядра по-малко - 12, логично имаше по-нисък резултат на Multi-core теста - около 29 400 точки. Малко не му достигна за 30 000. Максималния резултат, който постигнах беше 29 479 точки.

 

 

 

 

На Sigle-core обаче процесорът постигна абсолютно същите резултати, като по-големия си брат, около 2030 точки. Този резултат е от особено значение за геймърите, където няколко физически ядра по-малко може да са без значение, но факта, че Single-core представянето остава същото, прави 7900Х един много по-привлекателен избор. 

Надолу по веригата резултатите също чупят рекорди. Ryzen 7 7700X, който е класически осем ядрен процесор, успя да удари малко под 20 000 точки на Multi-core теста.

 

 

 

 

 

 По-конкретно максималният резултат, който постигнах беше 19 922 точки, като резултатите варираха между малко над и малко под 19 900. За сравнение, нормален резултат на неговия предшественик Ryzen 5700X е нещо в порядъка 14 000 точки. Хубавата новина е, че 7700Х не пада много под по-големите си събратя по отношение на Single-core представянето достигайки малко под 2000 точки -1975. 

Най-слабият процесор от четирите Ryzen 5 7600X със своите шест физически ядра постигна резултат от малко над 15 000 точки на Multi-core и на Single-core отново не отстъпи с 1970 точки.

 

 

 

 

Имайки предвид по-ниската цена на последните два процесора и почти незабележимата разлика в Signle-core представянето ги прави потенциално добър избор за геймъри. Но за цените и себестойността на една евентуална конфигурация базирана на тези процесори ще си говорим на края на видеото.

След като похвалихме представянето на новите процесори, което наистина е голяма крачка напред в сравнение с предходните поколения, сега  нека обърнем внимание на слона в стаята и дали има какво да се направи по въпроса. Говоря за тези прословути 95°С и “завръщането на печките”, както много анализатори се изразиха. Кога един процесор е печка? Обикновено това се случва, когато една от компаниите изостава технологично от другата и единствения начин да компенсира това изоставане е като увеличи консумацията на енергия и от там топлината на своите чипове. Случаят с новите чипове на АМД не е такъв. Както казахме те са 5 нанометрови. Zen 4 е по настоящем най-напредналата архитектура. Защо тогава имаме този ефект? Причината е в изравняването на силите и конкуренцията между Intel и AMD. Желанието им да изкарат малко по-висок резултат на бенчмарковете и така да промотират своите продукти като най-мощните, кара двете компании да загърбят енергийната ефективност и ниските температури познати от по-старите поколения. Добрата новина е, че има начин да оправим това, без да загубим значителна част от възможностите на процесорите. Първо нека направим задълбочен поглед върху работата на новите процесори:

При теста на най-мощния процесор 7950X останах изненадан. Очаквах процесора да достигне въпросните 95°С при тротъл тест от 10 минути, след някакво време за насищане на охлаждането, но това съвсем не беше така. Температурата от 95°С беше достигната почти мигновено след стартиране на Multi-core теста.

 

 

 

 

Приложението което използвам за наблюдаване на температурите, тактовата честота и работата на ядрата на процесора се нарича Ryzen Master. Това е безплатна програма предоставена от самите AMD. Първоначално тя има ето този опростен интерфейс.

 

 

 

 

 Като цъкнете на Advance View виждаме много повече информация.Ето тук са изобразени физическите ядра.

 

 

 

 

При отваряне надолу вече ги виждаме по този начин, като можем да наблюдаваме тактовата честота на всяко едно от ядрата.

 

 

 

 

Тези отбелязани с жълта звездичка са двете най-силни ядра, а тези отбелязани с бяла точка са следващите най-добри ядра. Както видяхме по-горе на  Multi-core тестът на Cinebench R23, всичките ядра се буустват на малко над 5GHz. Температурата достига веднага до 95°С, a пиковите волтажи са около 1,25 волта. 

Консумацията на енергия от ядрата е около 180 вата, а допълнителната енергия консумирана от процесора - това са всички елементи, които не са самите ядра, например контролера на паметта, са отбелязани ето тук като SOC Power и те варират в рамките на 17-18 вата. Това ни дава обща консумация на процесора от около 200 вата, което пък  е изобразено като над 90% от общо позволената мощност на сокета от 230 вата. 

При Single-core теста виждаме, че консумацията е значително по-ниска, температурата също, а единичното ядро достига до над 5.6 GHz. Максималният волтаж тука е логично по-висок от около 1.4V. 

 

 

 

 

При Ryzen 7900X установих, че температурата всъщност не достигна 95°С. Тя първоначално започна под 90°С, но сравнително скоро достигна около 91-92°С като се задържа на тези нива.

 

 

 

 

С четири ядра по-малко Ryzen 7900X консумираше и по-малко енергия, комбинирано около 160W. 

 

Леко се изненадах, че осем-ядрения 7700Х се оказа по-горещ. Той стартира на 92-3°С и с течение на времето се загря до 95°С. 

 

 

 

 

С най-приемливи температури беше шест ядрения 7600Х. При Multi-core теста той се задържа стабилно под 90°С. 

 

 

 

 

И четирите процесора поддържаха честоти над 5GHz на всички ядра при Multi-core теста, което е похвално. 

Сега, какво можем да направим по въпроса за високите температури. Можем да използваме приложението Ryzen Master, за да променим фабричните настройки на процесора. Това може да бъде използвано с цел овърклок, което крие своите рискове, но в случая ние ще направим обратното. Ще се опитаме да намерим такива настройки, при които процесорът ни да поддържа добри температури, без същевременно да жертваме много от неговата производителност. Това може да бъде направено с всеки един от четирите процесора, но аз ще се фокусирам върху 7950Х, тъй като той се нуждае най-много от коригиране. 

И така ето моят кратък туториъл за всички настоящи и бъдещи собственици на Ryzen 7000-на серия. Влизаме в Ryzen Master и избираме един от къстъм профилите.

 

 

 

 

 Както виждате настройките са сложени на Default. Избираме функцията Precision Boost Overdrive.

 

 

 

 

 И ето там може да въведем ръчно някои от настройките. Това, върху което ще се съсредоточим е така нареченото РРТ. Това е общата мощност позволена да бъде отдадена от сокета на процесора. Както виждате тя е по подразбиране 230W. Ако ограничим тази мощност, това може значително да намали консумацията на процесора ни и от там на температурите. Как обаче да го направим без да орежем значително неговите възможности? Чрез експериментиране. Аз започнах с една много ниска стойност от 105W. Въвеждам цифрата и натискам Apply и тест, което прилага кратък тест за стабилност.

 

 

 

 

 Стартирах Cinebench и температурите изведнъж станаха много приятни от около 56°С.

 

 

 

 

 Клокът на всички ядра виждате спадна на 4.3GHz. Това доведе до резултат, от около 32 500 точки или с 15% по-нисък в сравнение с оригиналните настройки.  

Продължих постепенно да увеличавам ватовете.

Впрочем всичко това може да го правите, докато отзад върви Cinebench Multicore теста и по този начин да следите промяната в температурата в реално време. 

В крайна сметка стигнах до две приемливи настройки едната е от 150W. При нея температурите стояха в комфортните 73-4°С, а резултатът беше 36 400 точки, което е с 5% по-малко от фабричните настройки.

 

 

 

 

Тоест срещу 5% загуба на производителност, смъквате температурата с повече от 20°С. Ако 5% ви се струват много, пробвах и още една настройка, според мен оптималната от 160W. В този случай температурите стояха в рамките на 77-78°С, ядрата се клокваха до 4.8-4.9GHz, а крайният резултат беше в порядъка на 37 000 или с около три и половина процента по-нисък от фабричните настройки.

 

 

 

 

 Това според мен реалистично всеки човек може да го направи като по този начин без никаква осезаема в реални приложения загуба на производителност, ще си реши проблема с високите температури. Имайте предвид, че резултатите може да варират между различни чипове. 

Накрая няколко думи за цената. Самите процесори са осезаемо по-скъпи от техните еквиваленти от петото поколение. Най-базовия - Ryzen 5 7600X идва на цена от малко под 800лв.

 

 

 

 

За сравнение 5600Х е 500лв. Същата работа и с 7700Х, който сега струва 1000лв, докато 5700Х може да се намери за едва около 580лв. И така нататък цените на 7900Х и 7950Х са съответно около 1400 и 1800 съответно. Разбира се цените на петото поколение също бяха малко по-високи, когато то за първи път се появи. В момента обаче не само самите процесори струват повече, големият проблем е цената на DDR5 паметта, която продължава да е висока и на дъната, където все още липсват бюджетни решения. С развитието на платформата, с идването на В650 чипсета може би ще видим приемливи за джоба на средния потребител решения.

За да разберете кога това ще се случи и да станете свидетели на първите тестове, на този и друг нов хардуер, не забравяйте редовно да следите блогът на Йон Компютърс.

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Днес ще направим нещо, което отдавна не бяхме правили - бюджетно оптимизирано РС, където ще се опитам да направя конфигурация...
    Здравейте хора, днес ще ви покажа четири подхода за това, как може да озвучите вашия сетъп. И четирите продукта, които ще...
    Една доста разумна конфигурация като подбор на части и днес нямам търпение да споделя с вас как това РС се справи с игрите и б...
    Какво е по-особеното за днешния билд. Той е направен в партньорство с вносителите на ADATA и XPG и в него ще бъдат представени...
    Тук при мен вече от една седмица са четирите процесора, с които тази серия беше открита, двете Ryzen деветки - 7950Х, по-малки...
    Тук при мен имам не един, не два, не три, а цели четрири - това са практически всичките процесори от 7000-та серия които AMD с...

Отзиви и ревюта (298)