|070020048|0886151184|sales@ioncomputers.bg|b2b@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

Вие решавате съдбата на това PC

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Здравейте, хора,

продължаваме силната серия, с нов билд на РС тази седмица. Този път ще заложа на нещо по-традиционно, по-разумно като цена, но което също така ще бъде безкомпромисно в гейминг представянето си. Хардуерът в основата на днешната конфигурация ще бъде процесорът Intel Core i5-12400F. Точно така 12-то поколение Intel, ще има време по-натам да тестваме и новото 13-то поколение. Все още най-актуалната в своя клас видео карта RTX 3060 Ti в изпълнение на Asus. Класически комплект от две по осем гигабайта от добрата стара DDR4 оперативна памет работеща на 3200MHz на ADATA и дъно Prime Z690-P D4 на Asus. Всъщност ето тук може да видите целия набор от части които ще използваме.

 

 

 

 

Какво е по-особеното за днешния билд. Той е направен в партньорство с вносителите на ADATA и XPG и в него ще бъдат представени някои продукти, които за момента, дори не се внасят все още у нас. Днешното РС ще включва пълен комплект от периферия - мишка, клавиатура и слушалки от геймърската серия на XPG. 

Започваме с ънбоксинг на процесора Core i5 12400F.

 

 

 

 

 

Буквичката F в случая означава, че той не притежава вградено видео ядро. Със своята привлекателна цена от около 450лв.  Този процесор си остава един от най-предпочитаните за конфигурации от среден клас.

 

 

 

 

Дъното за днешния билд е на Asus от Prime серията, която също е по-скоро в средния потребителски клас. Чипсетът обаче е Z690, което гарантира безкомпромисни възможности. Виждаме не е пестено откъм охлаждане на чипсета, на основното SSD и също имаме стабилни радиатори, които ще осигуряват охлаждане на VRM-ите.

 

 

 

 

 

Отваряме шината и внимателно поставяме нашия процесор.

 

 

 

 

Затварянето на шината е с една идея по-трудно в сравнение с по-старите модели на Intel заради по-продълговатата форма на процесорите.

 

 

 

 

Нашият процесор е с шест физически ядра и дванадесет логически, имайте предвид, че в 12-тото поколение i-5-чките все още не притежават ефишънси корс. 

Тук може да видите новия дизайн на интелските боксови охлаждания.

 

 

 

 

 Той според мен се различва главно външно от старите и не мисля, че има някаква особена разлика във възможностите. Нашият процесор обаче е доста икономичен - 65 ватов процесор така, че няма да имаме никакъв проблем с охлаждането.

 

 

 

 

Внимателно поставям оперативната памет Adata 16GB(2x8GB) DDR4 3200MHz XPG D55 - AX4U32008GG16A-DB55 в слотовете, като придържам дъното отдолу, за да предотвратя огъване на платката. 

 

 

 

 

Накрая е врме да поставим и нашето NVMe SSD. То ви е познато - 512GB LEGEND 840 на ADATA. 

 

 

 

 

 

 Отвиваме термалната защита, поставям SSD-то в слота и след това завинтвам обратно металната плочка.

 

 

 

 

Като цяло сме готови с първия етап от сглобяването на нашето ново РС. 

Следва инсталация в кутията. Тя отново ви е позната това е компактна Mid Tower кутия от XPG, модел G/XPG VALORAIRMT BK C WW.

 

 

 

 

 

 

Този път реших да я модифицираме леко. На мястото на трите нормални вентилатора отпред, с които тя идва, ще монтираме три Addresable RGB вентилатори отново предоставени от XPG.

 

 

 

 

 

 

 Но това ще стане след малко първо премахвам предната решетка. Зад нея виждате магнитен филтър за прах.

 

 

 

 

 Премахваме един по един трите предни вентилатори.

 

 

 

 

Сега кутията е максимално разглобена и отворена, което ще ни улесни в инсталацията на останалите компоненти.

 

 

 

 

Започвам разбира се с монтаж на дъното. То си застава на мястото без проблем.

 

 

 

 

Не е изненада, от предишния билд знаем, че тази кутия въпреки компактните си размери побира дори Extended ATX дъно. След като завинтих болтчетата държащи дъното свързах кабелите на самата кутия към дъното.

 

 

 

 

Мисля, че сега е най-подходящият момент преди да сме сложили всичко останало.

Следващата ми стъпка е да монтирам и свържа захранването и тук идва следващата ни важна изненада. За първи път ще сглобя конфигурация със светещи кабели. Да, кабелите на захранването са нещо, което обикновено опитваме да скрием. Не и когато са RGB. Самото захранване, което ще използвам днес е 750 ватовото захранване на XPG с бронзов сертификат Adata XPG PYLON 750B.

 

 

 

 

 

За допълнителната украса обаче ще се погрижат ето тези кабелни екстеншъни. Моделите са G/XPG ARGBEXCABLE-MB BK C WW и G/XPG ARGBEXCABLE-VGA BK C WW. Те идват в два комплекта, единият е за 24 пиновото захранване на дъното, другият съдържа два по осем пинови кабели за видео картата.

 

 

 

 

От кабелите стърчат допълнителни тънки кабелчета. Те са три пинови и са за захранване и контрол на Addressable RGB подсвеката. 

Самото свързване е супер елементарно. Първо свързваме единия край на кабела към накрайника на самото захранване.

 

 

 

 

 След това прекарваме екстеншън-кабела отпред и го свързваме с 24 пиновия конектор на дъното.

 

 

 

 

Addresable RGB кабела идва със собствен контролер, но също така може да бъде свързан към дъното ни, което поддържа Aura Sync на Asus. Това е в сила и за трите вентилатора, които ще свържем по-късно. 

Следващата стъпка е да инсталираме нашата страхотна видео карта Asus TUF Gaming GeForce RTX 3060 Ti V2 OC Edition 8GB GDDR6 - TUF-RTX3060TI-O8G-V2-GAMING

 

 

 

 

 

Тя има сравнително голям охладител с три вентилатора, но е една идея по-компактна в сравнение с RX 6750 XT, която ползвахме за предишната конфигурация. Интересна особеност е, че като изводи картата предлага два HDMI порта и три Display порта.

 

 

 

 

 Стандартно при съвременните карти имаме само един HDMI порт, така че това е доста приятна екстра, ако ползвате два монитора с HDMI няма да ви се налага да купувате преходници. 

Внимателно инсталирам картата на мястото ѝ.

 

 

 

 

Тя се нуждае само от един осем пинов захранващ кабел, така че няма да може да се възползваме от двата светещи кабела идващи в комплекта, но дори така мисля, че ще е много интересно.

 

 

 

 

 По познатия метод свързвам първо екстеншъна към оригиналния кабел на захранването и после свързвам към самата видео карта. 

 

 

 

 

Нататък, монтирам трите светещи вентилатори отпред, така че да вкарват въздух в кутията.

 

 

 

 

 Дори без да светят изглеждат много готино. Свързвам техните кабели един за друг и после в дъното. Всеки вентилатор има по два различни кабела, единия е за захранване и контрол на оборотите, другия е за RGB подсветката. Също като кабелите избрах да ги свържа към хедър на дъното и да се контролират от Aura Sync. В горната част на кутията има място за монтаж на два от трите вентилатори които първоначално си дойдоха с кутията. Тях ги поставям така че да издухват въздух навън от кутията. Така заедно със задния стават точно три изхвърлящи и три вкарващи вентилатори. 

Връщам филтъра за прах и предната решетка и сме готови за тестов буут. 

 

 

 

 

Мисля, че конфигурацията ни изглежда фантастично.

 Нямам търпение да я тествам и да разбера как ще се справи с игрите и бенчмарковете. 

 

 

 

 

Но това не е всичко. Днешното РС идва и с периферия от геймърската серия на XPG.

Това е мишката Slingshot (G/XPG SLINGSHOT BK C WW), с изключително олекотена структура.

 

 

 

 

Виждате цялата и повърхност, включително и отдолу е мрежеста, което не само редуцира теглото, но също така позволява на ръката ви да диша, докато играете.

 

 

 

 

 Мишката има два странични бутони, светещ RGB  скрол и лого на XPG. 

 

 

 

 

Клавиатурата INFAREX K10 (G/XPG INFAREX K10 BK C) е пълно-размерна, безрамкова клавиатура, с добре изглеждаща RGB подсветка.

 

 

 

 

 Тя има доста солидна конструкция, която стабилно застава на масата. За това спомагат гумираните крачета в задната част.

 

 

 

 

Суичовете са мембранно-механични с анти-гоустинг на 26 бутона. 

И за да завършим геймърската окомплектовка имаме и слушалките модел PRECOG S (G/XPG PRECOG S BK C WW), на XPG.

 

 

 

 

Те са с 50 милиметрови говорители с много меки и удобни платнени наушници.

 

 

 

 

Звуковия им диапазон е от 20Hz до 20KHz, което е стандартно. По-интересно е да се отбележи, че слушалките са от типа със саморегулираща се диадема и самите наушници могат да се завъртат настрани.

 

 

 

 

Отдолу на лявата слушалка имаме бутон за мютване на микрофона.

 

 

 

 

 Отстрани е друг бутон за контрол на звука. 

 

 

 

 

И трите устройства имат здрав кабел с оплетена изолация и заедно с нашата машина, придават страхотна геймърска естетика на целия ви сетъп. 

 

 

 

 

Както казах някои от тези продукти още не се предлагат в България. Ще се радвам да чуя вашето мнение за тях. За да продължите да бъдете информирани за новостите в областта на хардуера и геймърскате периферия, следете редовно блогът на Йон Компютърс.

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Днес ще направим нещо, което отдавна не бяхме правили - бюджетно оптимизирано РС, където ще се опитам да направя конфигурация...
    Здравейте хора, днес ще ви покажа четири подхода за това, как може да озвучите вашия сетъп. И четирите продукта, които ще...
    Една доста разумна конфигурация като подбор на части и днес нямам търпение да споделя с вас как това РС се справи с игрите и б...
    Какво е по-особеното за днешния билд. Той е направен в партньорство с вносителите на ADATA и XPG и в него ще бъдат представени...
    Тук при мен вече от една седмица са четирите процесора, с които тази серия беше открита, двете Ryzen деветки - 7950Х, по-малки...
    Тук при мен имам не един, не два, не три, а цели четрири - това са практически всичките процесори от 7000-та серия които AMD с...

Отзиви и ревюта (298)